Poukładane w szufladach kuchennych przybory, naczynia i produkty ułatwiają przygotowywanie posiłków i sprawiają, że czas przy blacie jest naprawdę przyjemny. Chyba lepiej spędzić go na przygotowywaniu popisowych dań niż wiecznym poszukiwaniu drewnianej łopatki czy obieraka do warzyw? Jeśli masz już dość bałaganu przy robieniu sałatki, sprawdź, jak zagospodarować szuflady w kuchni. 

Projektowanie nowoczesnej kuchni najlepiej zacząć od określenia, ile miejsca potrzeba na posiadane i planowane akcesoria kuchenne. Oprócz dobrania kolorów frontów i ustawienia mebli koniecznie trzeba pomyśleć, jak rozmieścić zawartość na półkach, szafkach i szufladach. Odkładanie garnków i talerzy w różnych miejscach, pomieszanie noży, widelców i łyżek w szufladzie na sztućce, konieczność wydobycia drobnych sprzętów AGD poupychanych gdzie się da – to wszystko może odebrać przyjemność z gotowania i pieczenia. Jak zagospodarować szuflady w kuchni? Nowoczesne szafki narożne, szuflady typu cargo i inne elementy funkcjonalnej to zupełnie inny standard utrzymania porządku. Bez niego trudno wyobrazić sobie pełne radości kucharzenie i przygotowywanie posiłków dla bliskich.

Na czym polega właściwa organizacja porządku w szufladach? Zagospodaruj szafki w kuchni!

Dlaczego obecnie uważa się, że szuflady mają przewagę nad klasycznymi szafkami? Nowoczesne systemy zabudowy kuchennej to królestwo wysuwanych półek. Montuje się je nie tylko pod blatem, ale także na wysokości tułowia i barków, a  nawet w szafkach narożnych. W nowym projekcie warto rozważyć głębokie szuflady zamiast tradycyjnych półek z drzwiczkami. Na pewno można to zrobić wszędzie tam, gdzie można spojrzeć na ich zawartość z góry.

Poukładane garnki i sztućce, posortowane talerze – postaw na funkcjonalne organizery do szuflad kuchennych i narożne szafki

Szuflady wysuwane na prowadnicach, z samozamykającym się dojazdem, nie służą jedynie do przechowywania sztućców i przypraw. Coraz częściej umieszcza się na nich kosze na śmieci czy nawet zlewozmywaki. Skąd taki trend? Po prostu wnętrza zwykłych szafek wymuszają na użytkowniku przestawianie, szukanie, sięganie w głąb. Z kolei organizery do szuflad kuchennych sprawiają, że po wysunięciu każdy dokładnie widzi ich zawartość i ma ułatwiony dostęp do talerzy, mąki czy miksera. To właśnie odpowiedni wkład ma obok mechanizmu prowadzącego. W organizacji mebli kuchennych  ważnym elementem (nie licząc mechanizmu prowadzącego) jest wkład – stały lub rozstawny. Dobry produkt zapewnia maksymalne wykorzystanie przestrzeni, porządkuje zawartość, ułatwia dostęp do potrzebnych naczyń lub produktów. Prawdziwym hitem są półki obrotowe i nerki, czyli ruchome podesty, dzięki którym wykorzystuje się 100 procent miejsca w narożnikach. 

Postaw na odpowiedni wkład. Pomysłowe organizery wskazują, jak zagospodarować szuflady w kuchni

Całą przestrzeń w kuchni warto urządzić z głową. Wiele osób nie wyobraża sobie jej  bez szafek typu cargo, głębszych szuflad na talerze czy wysuwanych nerek na narożnikach. Jak zagospodarować szafki w kuchni? Warto zacząć od klasycznego miejsca na sztućce i zorganizować szuflady podblatowe, które znajdują zastosowanie w każdej kuchni. Najlepiej wybrać do nich tłoczony wkład z przegrodami, dobrany do wymiarów wnętrza.

Wkłady, które pomogą zorganizować szuflady w zabudowie

Ergonomiczne organizery są dopasowane do najpopularniejszych formatów szuflad, a najlepsze produkty są sprzedawane z matami antypoślizgowymi i listwami uszczelniającymi, dzięki którym między spód a wkład nie dostają się zanieczyszczenia. Szuflady to dobre miejsce na wysokie naczynia, komplet talerzy, pokrywki czy garnki. Tu najlepiej sprawdzą się rozsuwane przegrody, pozwalające na stałe uwzględnić rozmiary sprzętów kuchennych, których montaż jest prosty jak budowanie z konstrukcji z klocków. Wykonane z aluminium lub mocnego tworzywa posłużą przez długie lata.

Zobacz, jak może wyglądać miejsce do przechowywania i organizacja szuflad w kuchni!

Najwyższy czas, by zapanować nad kuchennym harmiderem! Od tego, jak rozmieścisz wkłady do szuflad, może zależeć, jak będziesz się czuć w swojej kuchni. Sztućce i akcesoria, elementy zastawy, pokrywki wysuwające się podczas otwierania szuflady czy szafki potrafią zniechęcić niejedną osobę do gotowania czy pieczenia. A przecież nie po to każdy zabiera się do urządzania kuchni, by potem z niej nie korzystać. Sprawdź, jak może wyglądać organizacja szuflad w kuchni i zagospodarowanie szafek kuchennych z gwarantującymi porządek szufladami!